pletenje

U prodaji je Skripta "PLETENJE po MIRI" koja pored objasnjenja za pocetak pletenja sadrzi objasnjenje za preko 200 mustri kao i dvadesetak odevnih predmeta na 180 stranica 

 

 

IZREZI, OKOVRATNICI, RUKAVI, DZEPOVI

 Izrez i okovratnik su mozda kod pletinog odevnog predmeta najupadljiviji. Nisu teski za rad i sa malo paznje mogu da budu besprekorni.

Rukavi normalno pocinju orukavljem koje treba da bude dovoljno elasticno, zatim se plete do pazuha dodajuci sa svake strane po jednu petlju svakih 3-4cm. Tu pocinje da se radi kugla rukava.

Dzepovi mogu biti prisiveni spolja ili ustrikani sa unutrasnje strane odevnog predmeta. Nasiveni dzepovi se posebno ostrikaju kada je odevni predmet zavrsen i prisiju na zeljeno mesto. Oni drugi postoje upleteni vodorano i uspravno

 

 

OKRUGLI IZREZ

To je klasicni izrez koji pristaje uz gotovo svaki model ne kome se uzimanjem petlji mogu da urade razne vrste izreza. Obicno se uzima da okrugli izraz treba da je dubok 6-7 cm. Na bisini na kojoj treba da otpocne izrez odbroje se petlje koje odgovaraju sirini izreza i jedna  trecina tih petlji se zavrsi. Onda  se odvojeno rade dva dela , oduzimajuci sa strane izreza dve petlje sva dva reda sa lica pletiva dok se ne dobije izacunati broj petlji za izrez.

ZAVRSNA BORDURA ZA OKRUGLI IZREZ

Posto se uradi izrez i sastave  prednji i zadnji deo uzmu se petlje na 4 igle (ili kruzne)i zeljenim bodomplete se do potrebne visine .

 

 

V IZREZ

Kad se stigne do visine na koj treba otpoceti izrez, pletivo se  podeli na dva dela. Sredisne petlje se zavrse, zatim se svaka strana plete odvojeno do visine ramena oduzimajuci svaki cetiri reda ispred poslednje dve petlje koje se uvek rade glatkim bodom.

ZAVRSNA BORDURA ZA V IZREZ

Posto se uradi izrez i sastave prenji zadnji deo pletiva, na cetiri igle umu se petlje duzinom celog izreza koje se zatim rade zeljenim bodom s tim sto se kod sredine izreza na prednjoj strani uradi ovako jedna petlja se prevuce na desnu iglu pa se jedna petlja stavi na pomocnu iglu sa prdnje strane pletiva a potom se ona sa desne igle vrati na levu iglu i urade se 2 petlje zajedno potom se ona pretlja sa pomocne igle prevuce preko te dve petlje uradjene zajedno. To se radi u svakom redu.

 

 

 VISOKI OKOVRATNIK (ROL KRAGNA)

Prvo se uradi okrugo izrez . Potom se namaknu petlje u krugna cetiri igle i radi se 15-16 cm duzine obicnim prugastim bodom. Sve petlje se zavrse i kragna se savije.

 

 

RUKAV UKRUG 

Izrez za rukav spreda i pozadi :  u visini pazuha na obe strane s lica rada oduzima se jednaput 3 petlje, dva puta po 2 petlje i jednaput jedna petlja. Zatim se pletenje nastavi bez oduzimanja do visine ramena.

Kugla rukava : u visini pazuha na obe strane obuzima se s lica pletiva jednaput 3 petlje, dvaputa 2 petlje i jednaput jedna petlja. Zatim se sa oduzimanjem nastavi jena petlja u kvako redu dok se ne dostine cetvrina od pocenog broja petlji. Visina rkava spreda i pozadi treba de je pojendaka i odgovara prednjem i zadnjem irezu za rukav .

 

 

SPADNUTI RUKAV

Prednji i zadnji deo plete se bez izreza za rukav to jest ravno do ramena sve petlje rukava zavrse se odjednom u visini pazuha. 

 

 

RANGLAN RUKAV

Izrez za rukav spreda i pozadi : u visini pazuha izbroje se petlje ; tu pocinej oduzimanje i to s lica pletiva s obe strane jedanput 3 petlje, i jednput dve petlje a zatim sve do visine izreza oduzima po jena petlja sa lica pletiva. Uraditi izrez za glavu i nataviti sa petenjem dok se ne dodje do trecine pocetnih petlji potom sve zavrsiti.

Kugla rukava : u visini pazuha se sa obe strane  slica pletiva oduzima jednom 3 petlje i dvaputa 2 petlje a dalje se oduzima po jedna petlja dok na igli ne ostane 8-10 ptlji koje zavrse . Visina otvora za rukav preda i pozadi i visina kugle rukava teba da su podjendake.

 

 

KIMONO RUKAV

 Kimono rukav se ne usiva vec se radi izjednog dela sa prednjim i zadnjim delom. Moze da se radi vodorano (tj pocinjuci od prednjice ili ledja) ili upravno (pocnjuci od jednog orukavlja).

Vodoravna izrada : na visini pazuha s lica pletiva dodaje se jenom 2 petlje i jednom 3 petlje onda se namakne obicnom omcicom  s obe strane broj petlji koji odgovara duzini rukava. Pletenj e se nastavlja do vidine izreda (koji treba da bude u centru). Posto se uradi izrez, ponovo se namaknu petlje koje su skinute da bi se uradio izrez i nastavi se sa radom za sirinu rukava. Treba imati na umu da je rukav otvoren i da ga posle treba presaviti i usiti. Kad se uradi zeljena sirina rukava oduzima se sa svake strane onaj broj petlji koji je dodat obicnom omcicom. Zatim se oduzima jednom 2 petlje i jednom 3 petlje sa obde strane pletiva i nastavi se sa radom do duzine prednje ili zadnje strane zavisi od vas.

Uspravno pletenje je isto kao i vodoravno samo sto umesto da pocne od prednje ili zadnje dela pocinje od rukava i u visini pazuha dodaju se petlje za prednji i zadnji deo.

 

 

LEPEZASTI RUKAV

 Od vrsta pletiva veoma je pogodana za izradu decije odece. Urade se prednija ledja i rukavi do visine pazuha. Potom se sve petlje namaknu na kruzne igle ili na 4 igle i pelte se ukrug oduzimajuci u tacki dodira rkava sa prednji i zadnjim delom dok se ne godije zeljeni otvor.

 

 

DZEP UPLETEN VODORAVNO 

Na mestu gde treba da bude dzep zavrsi se broj petlji za zeljenu sirinu dzepa i nekoliko redova se radi tako razdvojeno pletivo potom se namakne obicnom omcicom broj pelji koje su zavrsene i nastavi se sa pletenjem. Kad se pletivo zavrsi na mestu gde je otvor za dzep na dobu ivicu uzmu se petlje i uradi s se bordura istim bodom kao orukavlje i okovratnik, najcesce je to glatki prugasti bod (jedna petlja prvao jedna obrnuto), zatim se pretlje zavrse i bordura se prisije sa strane otvora sa dzep. Za deo ispod dzepova uzme se isti broj petlji od onih zavrsenih plus ceti zatim se glatkim bodom plete za dubinu dzepa. Kad se isplete zeljena dubina pletivo se prisije .

Na isti nacin se radi i dzep upleten uspravno samo se oduzme broj petlji za sirinu dzepa a pletivo se radi odvojeno do visine dzepa .

 

Make a Free Website with Yola.